Warsztaty z filetowania roztoczańskiego karpia

DSC_0151

13 grudnia  2024 r. mieliśmy okazję gościć w naszej szkole panią Annę Kuśmierczak – Kuceł  z Gospodarstwa Rybnego i restauracji „Karpiówka” w Bełżcu.  Uczniowie klasy III PT oraz III ABC pod czujnym okiem pani Anny nauczyli się filetowania karpia, a następnie wykorzystali tak przygotowaną rybę do przyrządzenia faworków oraz pieczonego karpia. Tym spotkaniem chcieliśmy odczarować karpia i pokazać, że ryby słodkowodne są pełnowartościowym produktem spożywczym, hodowanym na czystych wodach roztoczańskich rzek i stawów. Dzisiejsze warsztaty to efekt podpisanego porozumienia z Rybacką Lokalną Grupą Działania „Roztocze” reprezentowaną przez panią Elizę Obirek.

GALERIA

 

Opracowanie: p. Agata Dudzińska
Skip to content