Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi.

 Informacje dodatkowe:

  • Realizowana innowacja: Dietetyka z elementami fitness
  • Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: Kurs baristycznyKurs kelnerski, Kurs carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • Kwalifikacja 1: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
  • Kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Sylwetka absolwenta:

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

  • placówkach żywienia zbiorowego: restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
  • firmach świadczących usługi cateringowe dla biznesu, turystyki, edukacji, instytucji szkoleniowych, lotnictwa,
  • samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

  • stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
  • oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
  • naczynia kuchenne,
  • przybory kuchenne,
  • noże gastronomiczne,
  • piec konwekcyjno-parowy,
  • drobny sprzęt kuchenny np. miksery, blendery ręczne, maszynki do mięsa i warzyw,
  • zmywarka do naczyń,
  • szafy chłodnicze,
  • akcesoria stołowe np. sztućce, półmiski stalowe,
  • szkło i porcelana np. talarze, filiżanki, wazy, dzbanki, szklanki,
  • akcesoria i urządzenia barowe np. pomocnik barmański,
  • ekspres wysokociśnieniowy do kawy,
  • lada barowa,
  • wózki kelnerskie,
  • terminal kelnerski MSI z oprogramowaniem do obsługi klienta,
  • akcesoria i urządzenia cateringowe np. podgrzewacze, warniki, przybory do serwowania.