Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi.
Informacje dodatkowe:
- Realizowana innowacja: Dietetyka z elementami fitness
- Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: Kurs baristyczny, Kurs kelnerski, Kurs carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- Kwalifikacja 1: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- Kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Sylwetka absolwenta:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:
- placówkach żywienia zbiorowego: restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
- firmach świadczących usługi cateringowe dla biznesu, turystyki, edukacji, instytucji szkoleniowych, lotnictwa,
- samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
- stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
- oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
- naczynia kuchenne,
- przybory kuchenne,
- noże gastronomiczne,
- piec konwekcyjno-parowy,
- drobny sprzęt kuchenny np. miksery, blendery ręczne, maszynki do mięsa i warzyw,
- zmywarka do naczyń,
- szafy chłodnicze,
- akcesoria stołowe np. sztućce, półmiski stalowe,
- szkło i porcelana np. talarze, filiżanki, wazy, dzbanki, szklanki,
- akcesoria i urządzenia barowe np. pomocnik barmański,
- ekspres wysokociśnieniowy do kawy,
- lada barowa,
- wózki kelnerskie,
- terminal kelnerski MSI z oprogramowaniem do obsługi klienta,
- akcesoria i urządzenia cateringowe np. podgrzewacze, warniki, przybory do serwowania.