Technik turystyki na obszarach wiejskich jest nowym zawodem, poszukiwanym na krajowym rynku pracy a także na terenie UE. Turystyka wiejska to każda forma turystyki odbywająca się w środowisku wiejskim i wykorzystująca jego walory takie jak przyroda, krajobraz, kultura, zabudowa, które są tu główną atrakcją. Zawód technik turystyki na obszarach wiejskich przygotowuje do planowania i organizowania pobytu turystom na obszarach wiejskich, organizacji i wykonywania prac w gospodarstwie rolnym, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, prowadzenia gospodarstwa rolnego lub agroturystycznego, dokonywania analizy i planowania strategii rozwoju własnej działalności, podjęcia pracy w przedsiębiorstwach turystycznych.

Informacje dodatkowe:

  • Realizowana innowacja: Zarządzanie hotelem.
  • Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanego w szkole kursu: Animator czasu wolnego, Kurs chemizacji rolnictwa, Kurs obsługi wózków widłowych.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • Kwalifikacja 1: HGT.09 Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich.
  • Kwalifikacja 2: HGT.10 Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.

Sylwetka absolwenta

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik turystyki na obszarach wiejskich będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • organizowania i prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich,
  • planowania, organizowania i wykonywania prac w gospodarstwie rolnym,
  • planowania i organizowania własnej działalności agroturystycznej,
  • obsługiwania klienta w gospodarstwie agroturystycznym.

Technik turystyki na obszarach wiejskich znajdzie zatrudnienie w:

  • przedsiębiorstwach turystycznych np. biurach i agencjach turystycznych,
  • zakładach gastronomicznych np. restauracjach,
  • pensjonatach, hotelach, domach letniskowych,
  • gospodarstwach agroturystycznych,
  • samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej z zakresu świadczenia usług turystycznych na obszarach wiejskich, indywidualnych gospodarstwach rolnych.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

  • stanowisko komputerowe dla nauczyciela z dostępem do Internetu,
  • stanowiska komputerowe dla uczniów,
  • oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
  • pracownia symulacyjna – biuro podróży „GlobTour” wraz z ladą recepcyjną,
  • literatura branżowa, przewodniki, atlasy,
  • katalogi ofert biur podróży,
  • kasa fiskalna, urządzenia i sprzęt biurowy,
  • materiały promocyjne,
  • komputerowy program rezerwacyjny SART.
  • szkolne gospodarstwo rolne z przeznaczeniem na produkcję roślinną,
  • próbki nasion roślin,
  • próbki nawozów,
  • literatura branżowa, programy ochrony roślin,
  • pracownia żywienia,
  • pracownia obsługi konsumenta,
  • pracownia techniki rolniczej,
  • pracownia obróbki ręcznej,
  • warsztaty,
  • narzędzia ręczne stosowane w rolnictwie,
  • poletka demonstracyjne,
  • maszyny rolnicze: ciągniki rolnicze, pługi, brony, agregaty uprawowe, siewniki, sadzarka, glebogryzarka, kosiarki, opryskiwacze, rozsiewacze nawozów, środki transportowe,
  • modele maszyn i silników oraz ich przekroje.