Technik agrobiznesu to bardzo ciekawy i niezwykle atrakcyjny zawód, zapewniający pracę w instytucjach i przedsiębiorstwach rolno-spożywczo-turystycznych, umożliwiający prowadzenie własnego gospodarstwa agroturystycznego, organizowanie wypoczynku ekoturystycznego, pozyskiwanie funduszy unijnych na prowadzenie własnego gospodarstwa. Realizowany program, obejmujący: produkcję, zagadnienia ekonomiczno-prawne, ekologię, fundusze unijne, umożliwia profesjonalne przygotowanie zawodowe. Technik agrobiznesu, oprócz typowych prac związanych z rolnictwem, zajmuje się również planowaniem i organizacją przetwórstwa żywności, prowadzeniem dokumentacji z tym związanej, przygotowany jest również do sprzedaży przetworzonej żywności z zachowaniem obowiązujących przepisów prawa.

 Informacje dodatkowe:

  • Realizowana innowacja: Agroturystyka. 
  • Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: Kurs stosowania środków ochrony roślin, Kurs obsługi wózków widłowych.
  • Udział w  Kursie prawa jazdy kat. T w ramach działającego przy szkole Ośrodka Szkolenia Kierowców.

Sylwetka absolwenta

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik agrobiznesu będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • prowadzenia własnego gospodarstwa agroturystycznego,
  • organizowania wypoczynku ekoturystycznego,
  • pozyskiwania funduszy unijnych na prowadzenie własnego gospodarstwa,
  • organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą,
  • obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem,
  • prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych,
  • prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie,
  • uzyskania uprawnień rolniczych np. umożliwiających zakup ziemi, jej dziedzicznie oraz korzystanie ze środków finansowych Unii Europejskiej.

Technik agrobiznesu znajdzie zatrudnienie w:

  • samodzielnie prowadzonych firmach,
  • przedsiębiorstwach obsługujących rolnictwo i funkcjonujących na obszarach wiejskich.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

  • stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
  • oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
  • kasa fiskalna, urządzenia i sprzęt biurowy,
  • maszyny rolnicze: ciągniki rolnicze, pługi, brony, agregaty uprawowe, siewniki, sadzarka, glebogryzarka, kosiarki, opryskiwacze, rozsiewacze nawozów, środki transportowe,
  • modele maszyn i silników oraz ich przekroje,
  • narzędzia ręczne stosowane w rolnictwie,
  • poletka demonstracyjne,
  • szkolne gospodarstwo rolne z przeznaczeniem na produkcję roślinną,
  • próbki nasion roślin,
  • próbki nawozów,
  • literatura branżowa, programy ochrony roślin,
  • pracownia techniki rolniczej,
  • pracownia obróbki ręcznej,
  • warsztaty.