Technik agrobiznesu to bardzo ciekawy i niezwykle atrakcyjny zawód, zapewniający pracę w instytucjach i przedsiębiorstwach rolno-spożywczo-turystycznych, umożliwiający prowadzenie własnego gospodarstwa agroturystycznego, organizowanie wypoczynku ekoturystycznego, pozyskiwanie funduszy unijnych na prowadzenie własnego gospodarstwa. Realizowany program, obejmujący: produkcję, zagadnienia ekonomiczno-prawne, ekologię, fundusze unijne, umożliwia profesjonalne przygotowanie zawodowe. Technik agrobiznesu, oprócz typowych prac związanych z rolnictwem, zajmuje się również planowaniem i organizacją przetwórstwa żywności, prowadzeniem dokumentacji z tym związanej, przygotowany jest również do sprzedaży przetworzonej żywności z zachowaniem obowiązujących przepisów prawa.
Informacje dodatkowe:
- Realizowana innowacja: Agroturystyka.
- Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: Kurs stosowania środków ochrony roślin, Kurs obsługi wózków widłowych.
- Udział w Kursie prawa jazdy kat. T w ramach działającego przy szkole Ośrodka Szkolenia Kierowców.
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik agrobiznesu będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- prowadzenia własnego gospodarstwa agroturystycznego,
- organizowania wypoczynku ekoturystycznego,
- pozyskiwania funduszy unijnych na prowadzenie własnego gospodarstwa,
- organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą,
- obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem,
- prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych,
- prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie,
- uzyskania uprawnień rolniczych np. umożliwiających zakup ziemi, jej dziedzicznie oraz korzystanie ze środków finansowych Unii Europejskiej.
Technik agrobiznesu znajdzie zatrudnienie w:
- samodzielnie prowadzonych firmach,
- przedsiębiorstwach obsługujących rolnictwo i funkcjonujących na obszarach wiejskich.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
- stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
- oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
- kasa fiskalna, urządzenia i sprzęt biurowy,
- maszyny rolnicze: ciągniki rolnicze, pługi, brony, agregaty uprawowe, siewniki, sadzarka, glebogryzarka, kosiarki, opryskiwacze, rozsiewacze nawozów, środki transportowe,
- modele maszyn i silników oraz ich przekroje,
- narzędzia ręczne stosowane w rolnictwie,
- poletka demonstracyjne,
- szkolne gospodarstwo rolne z przeznaczeniem na produkcję roślinną,
- próbki nasion roślin,
- próbki nawozów,
- literatura branżowa, programy ochrony roślin,
- pracownia techniki rolniczej,
- pracownia obróbki ręcznej,
- warsztaty.