Rolnik uprawia ziemię, wykonuje prace związane z nasiennictwem oraz produkcją roślin prowadzące do wytworzenia produktów roślinnych. Organizuje i wykonuje prace związane z chowem, pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich w celu produkcji mleka, mięsa, jaj, skór oraz zwierząt hodowlanych. Zaopatruje gospodarstwo rolne w narzędzia, urządzenia i maszyny rolnicze, nasiona, nawozy oraz środki ochrony roślin. Obsługuje pojazdy, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Do głównych zadań zawodowych rolnika produkcji roślinnej i zwierzęcej należy również: planowanie rodzaju i struktury produkcji rolnej, wybór technologii uprawy i hodowli roślin oraz chowu i hodowli zwierząt, zapewnienie środków do produkcji, wykonywanie prac agrotechnicznych i zootechnicznych. Wykonywanie zadań zawodowych sprzyja obserwacji środowiska naturalnego, kształtowaniu umiejętności badawczych i życiu w harmonii z przyrodą. Nowe technologie produkcji w rolnictwie motywują do wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych i środków technicznych zapewniających wysokie wskaźniki wydajności pracy oraz niski poziom szkodliwości dla środowiska naturalnego.
Informacje dodatkowe:
- Realizowana innowacja: Uprawa ziół.
- Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: Kurs obsługi wózków widłowych, Kurs chemizacji rolnictwa, Kurs obsługi kombajnów zbożowych.
- Udział w Kursie prawa jazdy kat. T w ramach działającego przy szkole Ośrodka Szkolenia Kierowców.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- Kwalifikacja 1. ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie rolnik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej;
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej;
- prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych.
Rolnik znajdzie zatrudnienie w:
- w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych związanych z produkcją rolniczą,
- samodzielnie prowadzonych indywidualnych gospodarstwach rolnych oraz prowadzonej własnej działalności gospodarczej (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, a także marketing produktów rolniczych itp.).
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
- stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
- maszyny rolnicze: ciągniki rolnicze, pługi, brony, agregaty uprawowe, siewniki, sadzarka, glebogryzarka, kosiarki, opryskiwacze, rozsiewacze nawozów, środki transportowe,
- modele maszyn i silników oraz ich przekroje,
- narzędzia ręczne stosowane w rolnictwie,
- poletka demonstracyjne,
- szkolne gospodarstwo rolne z przeznaczeniem na produkcję roślinną,
- próbki nasion roślin,
- próbki nawozów,
- literatura branżowa, programy ochrony roślin,
- pracownia techniki rolniczej,
- pracownia obróbki ręcznej,
- warsztaty.