Cukiernik zajmuje się nie tylko wytwarzaniem różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również tworzeniem dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Do zadań zawodowych cukiernika należą także ocena jakości i przydatności surowców oraz prowadzenie dokumentacji związanej z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.

Informacje dodatkowe:

  • Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: kelnerskiego, baristycznego I i II stopnia.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • Kwalifikacja  1. SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Sylwetka absolwenta 

Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • stosowania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • magazynowania surowców, półproduktów i  wyrobów cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

Cukiernik znajdzie zatrudnienie w: 

  • zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • firmach prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach,
  • samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej – otwierając własną cukiernię.

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Nauka zawodu dla cukierników organizowana jest w pracowni cukierniczej wyposażonej w:

  • piec konwekcyjno-parowy,
  • piekarniki elektryczne,
  • szafę chłodniczą,
  • zmywarkę,
  • kuchenki elektryczne,
  • miksery ręczne i blendery,
  • maszynę wieloczynnościową,
  • zestawy garnków ze stali nierdzewnej, patelnie, miski do ubijania, formy do wypieku ciast, wykrojniki, trzepaczki, zdobniki do dekoracji, szpatułki, sztućce, wałki, skrobki, tace, pędzle, sita, radełka, tarki,
  • stolnice,
  • drobny sprzęt drewniany,
  • wagi pomiarowe,
  • termometry do pomiaru temperatury roztworów,
  • czajnik elektryczny,
  • zastawę stołową,
  • patery,
  • ekspres do kawy ciśnieniowy,
  • zestawy noży do carvingu,
  • receptury,
  • literatura i czasopisma branżowe,
  • stół cukierniczy,
  • kuchenkę mikrofalową,
  • szafę przelotową.