Cukiernik zajmuje się nie tylko wytwarzaniem różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również tworzeniem dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Do zadań zawodowych cukiernika należą także ocena jakości i przydatności surowców oraz prowadzenie dokumentacji związanej z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.
Informacje dodatkowe:
- Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: kelnerskiego, baristycznego I i II stopnia.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- Kwalifikacja 1. SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- stosowania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
- zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- firmach prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach,
- samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej – otwierając własną cukiernię.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Nauka zawodu dla cukierników organizowana jest w pracowni cukierniczej wyposażonej w:
- piec konwekcyjno-parowy,
- piekarniki elektryczne,
- szafę chłodniczą,
- zmywarkę,
- kuchenki elektryczne,
- miksery ręczne i blendery,
- maszynę wieloczynnościową,
- zestawy garnków ze stali nierdzewnej, patelnie, miski do ubijania, formy do wypieku ciast, wykrojniki, trzepaczki, zdobniki do dekoracji, szpatułki, sztućce, wałki, skrobki, tace, pędzle, sita, radełka, tarki,
- stolnice,
- drobny sprzęt drewniany,
- wagi pomiarowe,
- termometry do pomiaru temperatury roztworów,
- czajnik elektryczny,
- zastawę stołową,
- patery,
- ekspres do kawy ciśnieniowy,
- zestawy noży do carvingu,
- receptury,
- literatura i czasopisma branżowe,
- stół cukierniczy,
- kuchenkę mikrofalową,
- szafę przelotową.