6 grudnia 2024r. w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej odbyły się Mikołajkowe Pokazy Kulinarne zorganizowane przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Roztocze”.
Uczniowie kl. II PT mieli okazję pracować ze znakomitym szefem kuchni Prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosławem Uścińskim
wraz z żoną Grażyną. Warsztaty pod okiem mistrzów pozwoliły nabyć cennych umiejętności przygotowania potraw z ryb.
Podczas pokazów zostało podpisane porozumienie o współpracy pomiędzy Rybacką Lokalną Grupą Działania „Roztocze” a Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach. Współpraca ma na celu organizację warsztatów kulinarnych, które pomogą młodzieży zdobywać umiejętności w przygotowywaniu potraw z lokalnych, ekologicznie hodowanych ryb.
Wydarzenie swoją obecnością uświetnili Pan Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Karol Ożóg oraz Pani Magdalena Sobina Dyrektor Departamentu PROW w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.
Opracowanie: p. Agata Dudzińska