„KULINARNE TRADYCJE KRESOWE” pn. „Ptaki z jabłkami i gruszkami”

SKM_C25824102510390

W dniu 23 października 2024 r. w „Kresowej Osadzie” w Baszni Dolnej odbył się wojewódzki konkurs dla szkół gastronomicznych  „KULINARNE TRADYCJE KRESOWE”,
w którym nasz zespół konkursowy w składzie: Lena Miastowska, Anna Holinska i Kacper Olejnik oraz opiekun pani Agnieszka Nieckarz zajęli II miejsce.
Wprowadzeniem do zmagań konkursowych były zorganizowane w Kresowej Osadzie 11 października 2024 r. warsztaty dla wszystkich zespołów biorących udział w konkursie.
Uczniowie poznawali historię, sposób przygotowania i podania dania z drobiu w połączeniu ze słoniną oraz słodkimi jabłkami i gruszkami. Dania zostały przygotowane na podstawie historycznych receptur z najstarszych książek kucharskich. Spotkanie prowadzili znakomici edukatorzy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Obydwa wydarzenia były częścią  Festiwalu Dziedzictwa Kresów.
Tematem przewodnim konkursu zmagań konkursowych były „Ptaki z jabłkami i gruszkami”, przygotowany na różne sposoby ponieważ regulamin konkursu zezwalał na własną interpretacje przepisu podstawowego. Uczestnicy mieli możliwość odtworzenia przepisu historycznego, ale również pokazania swojej kreatywności i zaznaczenia indywidualności stworzonego dania.
Komisja w składzie Norbert Sokołowski oraz Marcin Chmieliński  kuchmistrzowie i edukatorzy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie,  przyglądała się poszczególnym etapom powstawania dania, aby następnie po degustacji ocenić dania przyznając miejsca i nagrody, które zostały przyznane zarówno Szkołom jak i uczniom biorącym udział w konkursie.

Fotorelacja:

https://drive.google.com/drive/folders/1VldeghacFM89Bvrt1kGgoRTNjCItmLsE?usp=sharing

https://zlubaczowa.pl/news/imprezy/14005-smaki-kresow-w-baszni-dolnej-za-nami-konkurs-kulinarny-z-udzialem-podkarpackich-szkol

Opracowanie: zespół

Skip to content