Kucharz /HGT.02./ Technik żywienia i usług gastronomicznych /HGT.02. i HGT.12./
BEZPŁATNE KURSY ZAWODOWE (KKZ) DAJĄCE KWALIFIKACJE Z BRANŻY GASTRONOMICZNEJ.
TRWA NABÓR!!! ROZPOCZĘCIE ZAJĘĆ PO ZEBRANIU GRUPY!!!
ZDOBĄDŹ KWALIFIKACJE POSZUKIWANE NA LOKALNYM, KRAJOWYM I EUROPEJSKIM RYNKU PRACY!!!
KKZ – kwalifikacja HGT.02
Nazwa kwalifikacji: Przygotowanie i wydawanie dań
Symbol zawodu: 512001
Czas trwania: 3 semestry
Zadania zawodowe:
- przechowywanie żywności;
- sporządzanie potraw i napojów;
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?
- Po zakończeniu kursu jego uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
- Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Świadectwo potwierdzające kwalifikację HGT.02.
- Jeżeli uczestnik kursu zda egzamin i posiada wykształcenie zawodowe, średnie lub wyższe uzyskuje Dyplom potwierdzający kwalifikacje na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz.
KKZ – kwalifikacja HGT.12
Nazwa kwalifikacji: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Symbol zawodu: 343404
Czas trwania: 2 semestry
Zadania zawodowe:
- ocenianie jakości żywności;
- planowanie i ocena żywienia;
- organizowanie produkcji gastronomicznej;
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?
- Po zakończeniu kursu jego uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
- Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Świadectwo potwierdzające kwalifikację HGT.02.
- Osoba, która zdała egzamin z kwalifikacji HGT.12. i kwalifikacji HGT.02. oraz posiada wykształcenie średnie otrzyma Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Co daje posiadanie kwalifikacji HGT.02. i HGT.12.?
Posiadając kwalifikację HGT.02. można znaleźć zatrudnienia na stanowisku kucharza/pomocnika kucharza w:
- przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracjach, barach, bufetach, kawiarniach czy firmach cateringowych;
- placówkach żywienia zbiorowego: hotelach, sanatoriach, szpitalach, szkołach itp..
Osoby, które dodatkowo zdobędą kwalifikację HGT.12. mogą pracować:
- w komórkach zaopatrzeniowych, rozliczeniowych i kontrolnych przedsiębiorstw gastronomicznych;
- jako kierownicy/managerowie w barach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych i innych firmach branży gastronomicznej;
- obie kwalifikacje dają również możliwość założenia i prowadzenia własnej firmy.