Kucharz /HGT.02./ Technik żywienia i usług gastronomicznych  /HGT.02. i HGT.12./

BEZPŁATNE KURSY ZAWODOWE (KKZ) DAJĄCE KWALIFIKACJE Z BRANŻY GASTRONOMICZNEJ.

TRWA NABÓR!!! ROZPOCZĘCIE ZAJĘĆ PO ZEBRANIU GRUPY!!!

ZDOBĄDŹ KWALIFIKACJE POSZUKIWANE NA LOKALNYM, KRAJOWYM I EUROPEJSKIM RYNKU PRACY!!!

KKZ – kwalifikacja HGT.02

Nazwa kwalifikacji: Przygotowanie i wydawanie dań

Symbol zawodu: 512001

Czas trwania: 3 semestry

Zadania zawodowe:

  1. przechowywanie żywności;
  2. sporządzanie potraw i napojów;
  3. wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?

  • Po zakończeniu kursu jego uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
  • Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Świadectwo potwierdzające kwalifikację HGT.02.
  • Jeżeli uczestnik kursu zda egzamin i posiada wykształcenie zawodowe, średnie lub wyższe uzyskuje Dyplom potwierdzający kwalifikacje na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz.

KKZ – kwalifikacja HGT.12

Nazwa kwalifikacji: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Symbol zawodu: 343404

Czas trwania: 2 semestry

Zadania zawodowe:

  1. ocenianie jakości żywności;
  2. planowanie i ocena żywienia;
  3. organizowanie produkcji gastronomicznej;
  4. planowanie i realizacja usług gastronomicznych.

Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?

  • Po zakończeniu kursu jego uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
  • Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Świadectwo potwierdzające kwalifikację HGT.02.
  • Osoba, która zdała egzamin z kwalifikacji HGT.12. i kwalifikacji HGT.02. oraz posiada wykształcenie średnie otrzyma Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Co daje posiadanie kwalifikacji HGT.02. i HGT.12.?

Posiadając kwalifikację HGT.02. można znaleźć zatrudnienia na stanowisku kucharza/pomocnika kucharza w:

  • przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracjach, barach, bufetach, kawiarniach czy firmach cateringowych;
  • placówkach żywienia zbiorowego: hotelach, sanatoriach, szpitalach, szkołach itp..

Osoby, które dodatkowo zdobędą kwalifikację HGT.12. mogą pracować:

  • w komórkach zaopatrzeniowych, rozliczeniowych i kontrolnych przedsiębiorstw gastronomicznych;
  • jako kierownicy/managerowie w barach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych i innych firmach branży gastronomicznej;
  • obie kwalifikacje dają również możliwość założenia i prowadzenia własnej firmy.