IV Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Slow Food 2025. Słodka kasza – tradycja w nowoczesnym wydaniu

DSC_0103

W murach naszej szkoły 20 maja 2025 r. odbyła się IV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Slow Food 2025”.
egoroczne wydarzenie kulinarne przebiegało pod hasłem „Słodka kasza – tradycja w nowoczesnym wydaniu”, a jego głównym założeniem było propagowanie idei ruchu Slow Food wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Do rywalizacji finałowej stanęło sześć dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły rolnicze z różnych rejonów Polski. Ich zadaniem było przygotowanie deseru talerzowego z kaszą gryczaną – składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, który miał zostać pokazany w nowoczesnej, kreatywnej odsłonie.

Wyniki konkursu prezentują się następująco:
I miejsce – ZSCKR w Różańcu za deser „Czekoladowo–gryczana rozkosz” (Nela Blicharz, Anastasiia Skoryk, opiekun: Magdalena Senczyna-Hułas)
II miejsce – ZSCKR w Oleszycach za „Słodką kaszę otuloną miodowymi jabłkami w towarzystwie żelki malinowej” (Adrian Osuch, Ewelina Gurak, opiekun: Agata Dudzińska)
III miejsce – ZSCKR w Sokołowie Podlaskim za „Mini serniczki z kaszą gryczaną, lodami i popcornem” (Julia Gąsowska, Daniel Krasnodębski, opiekun: Angelika Smolewska)
Wyróżnienie przyznano ZSCKR w Okszowie za „Serniczek gryczano-limonkowy na fasolowo-gryczanym brownie”.

W konkursie zaprezentowały się również drużyny z:
– Bystrej, deser: „Gryczana poezja z czekoladowym akcentem w asyście karmelizowanych owoców” Karol Olech, Juliusz Szymczyk, Opiekun: Iwona Brach oraz
– Chrobrza, deser: „Leśna fantazja z czekoladą” (Oliwia Kula kl. III TŻiUG, Katarzyna Tekiel, opiekun: Patrycja Masiuda)
prezentując wysoki poziom techniczny, kreatywność i szacunek do lokalnych surowców.

Oceną potraw zajęło się profesjonalne jury, w skład którego weszli uznani szefowie kuchni i przedstawiciele firm wspierających wydarzenie:
– Andrzej Węgierak (Kresowa Osada, Basznia Dolna)
– Maciej Gołdyn i Piotr Łysik (restauracja Zamek, Krasiczyn)
– Marlena Zalewska (Fundacja Banku Spółdzielczego w Lubaczowie)
– Grzegorz Kropop (firma De Heus)
– Adam Socha (firma Develey)

Jak zgodnie podkreślili jurorzy – poziom konkursu był bardzo wysoki, a młodzi kucharze wykazali się ogromną pomysłowością i dbałością o detale, co sprawiło, że wybór najlepszych nie był łatwym zadaniem.

Wyjątkową atrakcją wydarzenia był pokaz cukierniczy „Mroźna magia deserów” z wykorzystaniem ciekłego azotu, który przeprowadził Konrad Korszla – cukiernik pracujący na co dzień w ekskluzywnym Heron Live Hotel. Jego spektakularny występ spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem zarówno wśród uczestników, jak i publiczności.

Organizacja konkursu nie byłaby możliwa bez hojnego wsparcia sponsorów:
Krystyna Nieckarz-Jabłońska (restauracja „Biały Dworek”), Dariusz Mirończuk (OSK „Omega”), Tadeusz Maksymowicz (Nadleśnictwo Oleszyce), Paweł Kapel (Bank Spółdzielczy w Lubaczowie), Witold Chmiel („Tech-Bud”), Adam Socha (Develey), Grzegorz Kropop (De Heus), Marlena Zalewska (Fundacja BS), Andrzej Bogusz (usługi elektryczne), Piotr Czarniecki (stacja paliw Shell), Monika Salach (osoba prywatna).

Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Czesława Siekierskiego, a patronat medialny objęli: Nowiny, Nowiny24,
TVP Rzeszów, Katolickie Radio Zamość, e-Lubaczów oraz Życie Podkarpackie
.

Konkurs Slow Food 2025 to nie tylko rywalizacja, ale także okazja do edukacji,
promowania dziedzictwa kulinarnego oraz wzmacniania pasji i talentu młodych kucharzy.

 

Opracowanie: p.Marta Skiba

 

 

 

 

 

Przejdź do treści